Dorty jsem začala připravovat až po narození syna. Nějak mi v jeho prvním roce přišlo divné ho cpát dortem s piškotovým korpusem, krémem a hromadou cukru. Tehdy jsem ještě netušila, že bude mít alergii na vejce a pečení dortu bude v podstatě nutnost. Zatím jsem totiž nenašla cukráře, který by byl ochoten dort bez vajec upéct.
Pokus o krásně zdobený dort jsem vzdala už v začátku. Není to můj styl. Více mi vyhovuje chaos a podle toho také tento dort vypadá.
Připrav si korpus a krém na dort den předem a druhý den jej jen dokonči. Celkem to zabere cca 1 hodinu 15 minut. Množství krému odpovídá dortu, který je proříznutý, takže cca 1/3 krému je uvnitř a zbytek navrchu. Pokud budeš dávat krém jen navrch, stačí ti poloviční množství.
Na dort o průměru 26 cm potřebuješ:
- 1 1/2 hrnku mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku kakaového prášku
- 1 lžičku sody
- špetku soli
- 1 lžičku skořice
- 1 hrnek podmáslí
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžičky vanilkového extraktu
V míse smíchej mouku, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidej zbytek ingrediencí a promíchej asi 1-2 minuty, aby těsto bylo vláčné a nadýchané. Pokud je těsto příliš hutné, přidej trochu podmáslí a oleje.
Těsto nalij do dortové formy a peč asi 20 minut. Vyzkoušej párátkem, zda je upečené a pokud ano, dej vychladnout.
Na čokoládový krém potřebuješ:
- 2 hrnky smetany ke šlehání
- 160 g 70% čokolády
Druhý den vyšlehej šlehačem na nižší otáčky.
Korpus opatrně podélně rozřízni a dovnitř dej cca 1/3 krému. Přiklop druhou půlkou korpusu a navrch rozetři zbytek krému dle fantazie. Navrch poskládej jahody.