Krémová čočka se špenátem



Oldo,
nevím jak ostatní foodblogeři, ale u mě platí rčení, že kovářova kobyla chodí bosa, na sto procent. Neustále řeším co připravím k večeři. Co jsem na mateřské, musím si vymýšlet i obědy, takže úplně peklo. Zvlášť když mě úplně nebaví vařit jen pro sebe. :-)
Doma mám hromadu různých knížek a časopisů s recepty, ale když mám něco vymyslet, tak si na žádný recept nevzpomenu ani boha. Nemám vůbec hlavu na zapamatování receptů, proto vlastně taky před lety vznikl tenhle blog. :-) Poslední dobou obědvám většinou těstoviny s pestem a zeleninou nebo nějaký salát. Prostě něco rychlého.
Tentokrát jsem ale měla chuť na čočku a chtěla jsem ji připravit trochu jinak a tak vlastně vznikl tenhle recept. Díky použití předvařené čočky, je recept opravdu rychlý. Ani ne za půl hodiny máš hotovo. :-)
Inspiraci jsem našla na blogu Pinch of Yum.

Na 4 porce potřebuješ:
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 cibule nakrájená na jemno
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru na tenké proužky
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 1 1/2 hrnku předvařené čočky
  • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • pár snítek petrželky
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 hrnku smetany 12%
  • 3 hrsti listového špenátu
  • sůl a pepř
Na másle opékej cibuli, mrkev a celer asi 10 minut ve středním hrnci. Přidej víno a nech odpařit alkohol. Přidej čočku, brambory, bylinky a zalij vývarem, aby bylo vše ponořené. Vař na mírném ohni asi 20 minut a v případě potřeby přidej vývar. Vždy ale jen tolik, aby byla směs téměř ponořená. 

Když jsou čočka i brambory uvařené, tak kousky brambor vařečkou trochu rozmačkej, aby čočka zhoustla. Přidej smetanu a špenát. Zamíchej a sundej z plotýnky. Dochuť solí, pepřem a podávej.

26.6.16