Oldo,
je to o pár dní více než rok, co se nám narodil syn. Strašně to uteklo, ani se mi tomu nechce věřit. Za ten rok se tu objevili 3 příspěvky a z toho dva receptové. Řekla jsem si, že bych s tím měla něco udělat, protože blog mi moc chybí. Ale přiznám se, že návrat byl těžký. Nějak mi chyběla inspirace, co sem dávat, stejně jako chuť a kolikrát i čas vařit něco složitějšího. Jako vždy přišla, když jsem to nejméně čekala. :-)
Doma nám došlo pečivo, ale nechtělo se mi nikam do obchodu. A to od něj bydlíme pár desítek metrů, ale znáš to. :-) Dostala jsem hroznou chuť si doma upéct nějaké pečivo a vzpomněla jsem si na anglické muffiny, které jsem chtěla už delší dobu ochutnat. Vybrala jsem si rovnou celozrnnou variantu.
A co to vlastně je? Jedná se o malé kulaté pečivo, do jehož těsta se přidávají kvasnice. Obvykle se pečivo rozkrojí podélně na půl, opeče a podává se buď s marmeládou, medem a nebo se slaninou, vajíčkem, párky.
Když jsem ti říkala, co budu péct, překřtil jsi je na "buchty". Takže hurá na buchty. :-)
Na 10 kusů potřebuješ:
- 1 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 1/4 hrnku celozrnné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku na pečení
- 1 lžička droždí
- 3/4 hrnku mléka
- 1 1/2 lžíce másla
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
Vyklop jej na pomoučený vál a vyválej na placku o síle asi 1,5 cm. Vykrajuj kolečka o průměru asi 8-9 cm. Těsto znova vyválej a zase vykrajuj, až zpracuješ veškeré těsto. Jednotlivé muffiny dej na poučený plech, zakryj utěrkou a nech kynout 20-30 minut.
Mezitím si rozehřej troubu na 160°C (145°C horkovzdušnou). Muffiny by měly být trochu nafouklé. Nahřej si na středním ohni nepřilnavou pánev a muffiny peč nasucho z každé strany asi 4-5 minut.
Upečené muffiny dávej na čistý plech na pečení. Až budou všechny opečené, dej je ještě dopéct do trouby na 15 minut.
Rada: Pokud je budeš chtít dělat jen sladké, můžeš do těsta přidat lžičku skořice. V případě slaných by se tam hodily třeba i bylinky.