Koláčky s ricottou, fíky a medem


Oldo,
cheesecake jsme si zamilovali na první ochutnání. Pečený z krémového sýra je ale dost hutný. Proto jsem ho chtěla trochu odlehčit a napadlo mě použít ricottu. Tu jsme si oblíbili oba během změny stravování, kterou jsi prošel. V podstatě zcela nahradila použití másla na pečivo. Byla jsem tedy zvědavá, jaká bude při použití ve sladkém pečení. Mohu říci, že vůbec nezklamala. Koláčky jsou díky ní lehčí, ale přesto cheesecake hodně podobné. Jelikož jsou doplněné medem, není těsto slazené vůbec a náplň pouze trochu, takže vše chuťové krásně ladí a není zbytečně přeslazené.

Na 3 koláčky o průměru 12 cm potřebuješ:
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 5 lžic studeného másla (70g)
  • špetku soli
  • 1 lžičku studené vody
  • 4 žloutky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 425 g ricotty
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3-4 lžíce medu
  • 1-2 čerstvé fíky
V robotu s plochým nástavcem smíchej mouky, máslo a sůl. Směs by měla připomínat drobenku. Potom přidej vodu a jak se hmota spojí, vyndej těsto a rozděl na 3 díly. Každý vyválej a vylož s ním opatrně formičky. Přebytečné těsto odřízni. Dej do ledničky za 30-40 minut.
Mezitím si vyndej ricottu a připrav žloutky.
Předehřej troubu na 190°C (170°C horkovzdušnou).
Formičky s těstem vylož papírem na pečení a vsyp do něj fazole. Peč 15 minut. Potom papír sundej a dopékej dalších 5 minut.
V robotu s balónovou metlou smíchej žloutky s cukrem až směs zesvětlá. Přidej ricottu a vanilkový extrakt. Ricottovou směs rozděl do formiček a uhlaď lžící. Peč 25 minut. Po upečení je nech vychladnout. Potom na ně rozděl fíky zakapej medem.


24.10.14