Twist z kynutého těsta s Nutellou




Oldo,

opět ti chci poděkovat za KitchenAid. Díky němu je vaření a pečení o mnoho jednodušší. Třeba na kynutém těstě udělá všechnu práci za mě a potom už stačí nechat těsto jen vykynout. Jelikož z kynutého nepeču moc často, připravila jsem si ho v tomto receptu.

Potřebuješ:
  • 1/2 lžičky sušeného droždí 
  • 1 hrnek teplé vody 
  • 2 1/2 hrnku hladké mouky 
  • 1 lžičku soli 
  • 1 lžíci cukru 
  • 1/2 hrnku Nutelly 
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Ve 1/4 hrnku teplé vody rozpusť droždí a nech stranou 10 minut.
Do robota dej nástavec hák. V míse promíchej mouku, cukr a sůl. Přidej kvásek a zbytek teplé vody. Míchej v robotu na střední rychlost 7 minut. Těsto vlož do lehce naolejované mísy, přikryj utěrkou a nech kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to asi hodnu až hodinu a půl podle teploty v místnosti.

Těsto vyklop na plochu posypanou moukou a rozválej na 5 mm. Aby se s Nutellou lépe pracovalo, dej ji rozehřát do mikrovlnky na 30 vteřin. Těsto potři Nutellou a po stranách nech asi 1,5 cm okraj. Těsto zaroluj jako váleček, který přenes na plech vyložený pečícím papírem. Váleček uprostřed podélně rozřízni a jeden konec nech spojený. Obě půlky otoč řezem nahoru a zamotej přes sebe, aby vznikl twist. Přikryj ho potravinářskou fólií a nech 20 minut kynout. Troubu rozehřej na 175°C.

Po 20-ti minutách twist potři rozšlehaným vajíčkem a dej péct na 20 minut do trouby.
Po uplynutí doby zvyš teplotu na 210°C a peč dalších 5 minut. Twist nech před podáváním vychladnout.

5.2.14