Oldo,
Red Velvet Cupcakes chci již delší dobu ochutnat, stejně jako krém z krémového sýra. Jelikož máme v ledničce zbytek řepy, je to ideální příležitost ji v tomto receptu zužitkovat.
Red Velvet je většinou dort, který se vyznačuje červenou, případně červeno-hnědou barvou, kdy jednotlivé vrstvy střídá bilý krém z krémového sýra. Červenou barvu získáš přidáním řepy nebo červeného barviva do těsta. Do těsta také přijde vinný ocet, který pomůže uvolnit červenou barvu z kakaa a pomáhá udržet těsto vláčné a lehké.
Krém z krémového sýra se vyznačuje poměrně velkým množstvím cukru, ale i tak jsem ho chtěla zkusit udělat a ochutnat, abych ho nezavrhla jen tak. Aby té sladkosti nebylo příliš, jsou cupcaky posypané kousky čokolády Lindt s 99% kakaa, která se bude svou hořkostí hodit ke krému.
Na 12 cupcakes potřebuješ:
- 1/2 malé řepy
- špetku soli
- 1/2 lžice oleje
- 1 1/4 hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 lžičky sody
- špetku soli
- 1 lžíci kakaového prášku
- 1/4 hrnku oleje
- 1/3 hrnku podmáslí
- 1 vejce
- červené barvivo (nemusí být)
- 1/2 lžičky vinného octa
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Předehřej troubu na 200°C.
Řepu omyj, posypej solí, vetři do ní olej a zabal do alobalu. Dej péct do vyhřáté trouby na 30 minut. Nech vychladnout.
Teplotu sniž na 175°C. Formu na muffiny vylož košíčky.
V míse promíchej mouku, cukr, sodu, sůl a kakaový prášek.
Vychladlou řepu oloupej a nakrájej na menší kousky. Rozmixuj pomocí tyčového mixéru. Do řepy přidej olej, podmáslí, vejce, červené barvivo, ocet a extrakt. Promíchej a přilij k suché směsi. Opět promíchej.
Lžící rozděl těsto do košíčků, aby byly plné asi do 3/4. Dej péct na 15-20 minut. Po upečení nech vychladnout a mezitím si připrav krém.
Na krém potřebuješ:
- 1/2 hrnku krémového sýra, pokojové teploty
- kousek změklého másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek moučkového cukru
- nasekanou čokoládu na posypání
V robotu s plochým nástavcem prošlehej sýr, máslo a extrakt. Postupně přidávej cukr a vždy prošlehej.