Kačko,
dnes jsem byl na své první schůzce s výživovou poradkyní, která mi nastolí řád ve stravování, které nemám zcela v pořádku. Určitě se mi změní jídelníček a zcela jistě nebudu moci holdovat tvým oblíbeným receptům. Ostatně i to je jeden z důvodů, proč jsem se do tvého blogu zapojil. Zkusíme najít správnou rovnováhu mezi nepřeberným množství tvých sladkých pokrmů a pokusím se vyzkoušet má oblíbená jídla ve zdravější přípravě.
Jakožto milovník hovězího masa, které jsem schopen jíst v jakékoliv úpravě jsem zvolil ke své premiéře hovězí tartare (čti tartar), neboli tatarský biftek. Bohužel české restaurace nedoceňují krásu tohoto pokrmu a často najdeme "tatarák" zabitý velkým množstvím koření, hořčice, kečupu (za to bych sekal ruce...), k tomu servírované olejem nasáklé topinky s vychlazenou "dvanáctkou". V této podobě samozřejmě nemůžeme hovězí maso ani cítit natož ochutnat a o lehkosti pokrmu těžko uvažovat. Přitom hovězí "tatarák" lze udělat ve zdravé přípravě obdobně jako je tomu u tuňákové či lososové alternativy.
Níže se tedy můžeš dočíst mého receptu na hovězí tartar, který má pár možností přípravy a k masu si připravíme skvělé rukolové pesto. Recept na pesto jsem objevil na blogu Markéty, které obsahuje mé oblíbené kešu oříšky. Maličko ho nicméně osekám. Snad se nebude Meg zlobit... :)
Na zdravější "tatarák" budeš potřebovat:
- 400g libového hovězího masa
- 1ks šalotky
- kapary či v našem případě půlku avokáda
- lžičku dijon hořčice
- lžičku olivového oleje
- lžičku worchestru
- špetku soli a pepře
- dvě hrsti rukoly
- hrst kešu oříšků
- 2 lžíce olivového oleje
- šťávu z půlky limetky
Rukolu a všechny ostatní ingredience tedy kešu oříšky, šťávu z limetek a olivový olej si připrav do misky a ideálně tyčovým mixérem rozsekej, dokud nebude pesto hotové. K "tataráku" si můžeš připravit např. rozpečenou ciabattu či toastový chléb.