Kačko,
není snad nic horšího, než když si připravíš výborné maso s přílohou a nemáš po ruce žádnou lahodnou omáčku či dip, který chuť jídla jen umocní. Chutney či česky čatný je velmi hustá omáčka původem z Indie, které má široké spektrum chutí od pikantní až po sladké.
Já jakožto milovník cibule jsem nemohl nepřipravit cibulové chutney a právě k masům či přílohám je skvělý zvýrazňovač chutí. Osobně doporučuji červenou cibuli, která má sladší chuť, ale lze použít kteroukoliv.
Na dvě zavařovací sklenice plné chutney budeš potřebovat:
- 8 červených cibulí, nakrájené na hrubo
- špetku chilli
- 150ml balzamikového octa
- 150ml vinného octa
- 200g hnědého cukru
- špetka soli a pepře
- olivový olej
Chutney za tepla nandej do zavařovacích sklenic a pořádně uzavři. Chutney by mělo ve sklenicích vydržet minimálně 2 týdny, nejlépe celý měsíc. Chuť poté bude výraznější. Jak se ovšem znám, u nás budeme rádi za pár hodin... chuťově je výborné i tak. :)