Cibulové chutney



Kačko,
není snad nic horšího, než když si připravíš výborné maso s přílohou a nemáš po ruce žádnou lahodnou omáčku či dip, který chuť jídla jen umocní. Chutney či česky čatný je velmi hustá omáčka původem z Indie, které má široké spektrum chutí od pikantní až po sladké.
Já jakožto milovník cibule jsem nemohl nepřipravit cibulové chutney a právě k masům či přílohám je skvělý zvýrazňovač chutí. Osobně doporučuji červenou cibuli, která má sladší chuť, ale lze použít kteroukoliv.

Na dvě zavařovací sklenice plné chutney budeš potřebovat:

  • 8 červených cibulí, nakrájené na hrubo
  • špetku chilli
  • 150ml balzamikového octa
  • 150ml vinného octa
  • 200g hnědého cukru
  • špetka soli a pepře
  • olivový olej
Hrubě nakrájenou cibuli a kousky chilli papriček osmahni na pánvi dokud nezhnědne. To ti zabere cca 20 minut. Přidej vinný a balzamikový ocet, cukr a vař cca 30 minut resp. dokud nezačne konzistence chutney houstnout a držet na spodní části lžíce.
Chutney za tepla nandej do zavařovacích sklenic a pořádně uzavři. Chutney by mělo ve sklenicích vydržet minimálně 2 týdny, nejlépe celý měsíc. Chuť poté bude výraznější. Jak se ovšem znám, u nás budeme rádi za pár hodin... chuťově je výborné i tak. :)


22.2.14