Makronky se slaným karamelem


Oldo,
tentokrát jsem si připravila opravdovou bombu. Je to jedna z nejtěžších a nejzrádnějších věcí, do kterých se můžeš pustit. Protože je oba milujeme, je načase se je naučit dělat doma, pěkně čerstvé. :-)

Na 90 skořápek potřebuješ:
  • 250 g krupicového cukru 
  • 63 g vody 
  • 95 g bílků (den odstátých v pokojové teplotě) 
  • 250 g moučkového cukru, prosátého 
  • 250 g mandlové mouky, prosáté 
  • 95 g bílků (den odstátých v pokojové teplotě)
V malém hrnci smíchej krupicový cukr s vodou a dej vařit na plotýnku. Do hrnce připni cukrářský teploměr, aby jeho spodní část byla ponořená do cukrové směsi. Do robota si připrav 95 g bílků a připni balónovou metlu. Jak cukrový rozvar dosáhne teploty 110°C, začni pomalu šlehat bílky. Postupně zvyšuj rychlost. Když má rozvar teplotu 117°C nalij ho k bílkům a šlehej do dosažení teploty těla, tedy asi 37°C. Stačí čas od času sáhnout na mísu.

Mezitím v další míse smíchej moučkový cukr, mandlovou mouku a nevyšlehané bílky. Do této směsi potom zapracuj vyšlehaný sníh. Směs opatrně promíchej vařečkou. Měla by pomalu stékat z vařečky.
Částí směsi naplň cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkej stejně velká kolečka. Můžeš si pomoct předlohou, která se dá vytisknout z internetu a vložit pod papír. Po nastříkání celého plechu s ním párkrát práskni o linku, aby ses zbavil případných vzduchových bublin. Skořápky nech zaschnout asi 20 minut.
Troubu předehřej na 140-145°C a peč v ní skořápky 14 minut. Po upečení nech chvíli vychladnout a opatrně je sundej z papíru a nech zcela vychladnout.

Na krém potřebuješ:
  • 150 g změklého másla 
  • 1 karamelové salko 
  • 1/2 lžičky soli 
  • sušená jablka, nakrájená na malé kostičky
V robotu s plochých nástavcem šlehej pár minut máslo. Postupně přidávej karamelové salko a sůl. Když je krém promíchaný, dej ho vychladit do ledničky.
Nyní přijde na řadu sestavování makronek. Vyndej skořápky z ledničky, dávej k sobě vždy stejně velké půlky a odkládej stranou. Do zdobícího nebo igelitového pytlíku s úzkou dírkou si dej část krému. Nanes ho na jednu půlku makronky. Do krému vlož pár kousků sušených jablek a přiklop druhou půlkou. Opatrně přimáčkni. Takhle postupuj, až budeš mít všechny slepené. Ideální je nechat je lednici přes noc zatuhnout.

5.1.14