Salát z červené čočky se špenátem


Oldo, 
již několikrát jsem připravovala červenou čočku. Tentokrát jsem z ní chtěla udělat něco jiného než polévku nebo přílohu ke klobáse. Zkusila jsem ji vařit stejně jako dělám rizoto. Tedy na pánvi zalít trochou vína a postupně přidávat vývar, až bude čočka téměř uvařená. Nechtěla jsem z ní mít totiž kaši. Čočka v této úpravě chutná úžasně. Doplnila jsem ji opečenou mrkví, řepou a listy čerstvého špenátu. Nakonec vše stačí zakápnout limetkou, která chuť jídla osvěží. Podzimní teplý salát byl na světě. :-)

Na 4 porce budeš potřebovat:
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 1 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 2 hrnky horkého kuřecího vývaru
  • 2 mrkve, nakrájené na nudličky
  • 1 červenou řepu, nakrájenou na tenké plátky
  • 4 hrsti listového špenátu, vypraného
  • šťáva z limetky
Na másle opeč cibulku. Vsyp do ní čočku a trochu ji opeč. Zalij vínem a nech odpařit. Postupně zalévej po sběračkách vývar a vždy ho nech vsáknou do čočky, před přidáním další. Stejně jako se připravuje italské rizoto. Ke konci ochutnávej, abys čočku nerozvařil. Až bude na skus, sundej pánev z plotýnky.
Na jiné pánvi postupně opeč na trošce oleje mrkev a řepu. Přesuň na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný olej.
Do hlubokého talíře dej hrst špenátu, na něj navrstvi čočku a navrch dej kousky mrkve a řepy. Zakápni šťávou z limetky.

5.12.13