cupcaky, tedy malé dortíky, jsou jedna z věcí, které mám na seznamu, že je zkusíme udělat. Konečně je čas vyzkoušet zdobičku, kterou jsi mi loni koupil k Vánocům. :-)
Dlouho jsem přemýšlela jaké vybrat, druhů je totiž nespočet. Nemám moc ráda máslové krémy, protože si vždycky vzpomenu na takové ty těžké zákusky z cukráren. Rozhodla jsem se dát navrch mascarpone. V tu chvíli mě napadlo udělat cupcaky alá tiramisu. Přemýšlela jsem jak do nich dostat kávu, protože mletou jsem přímo do těsta dávat nechtěla. Rozhodla jsem se ji nechat chvíli vylouhovat v mléce, které jsem přecedila a potom přidala do těsta. Krém je z mascarpone a trochy šlehačky s cukrem, posypaný kakaem. Už jak o tom píšu mám na ně znovu chuť, tak honem k receptu. :-)
Na 10 kusů potřebuješ:
- 2 vejce
- 8 lžic cukru
- 8 lžic rozpuštěného másla, zchladlé
- 1 hrnek mouky
- 1 lžičku prášku na pečení
- špetku soli
- 6 lžic mléka
- 2 lžičky mleté kávy
Předehřej si troubu na 175°C a formu na muffiny si vylož papírovými košíčky.
V misce prošlehej vejce a cukr. Přidej rozpuštěné máslo. Vmíchej mouku s práškem na pečení a solí. V hrníčku si v mikrovlnce ohřej mléko a vsyp do něj mletou kávu. Nech 5 minut stát a potom přeceď. Mléko ochucené kávou přidej do těsta a promíchej. Těsto rozděl do košíčků a peč 15 - 20 minut. Že je upečené poznáš podle toho, že zapíchnuté párátko vytáhneš čisté. Cupcaky nech úplně vychladnout.
Na krém potřebuješ:
- 2 kelímky mascarpone (á 250g)
- 1 kelímek smetany 31% (á 200 g)
- 4 lžíce vanilkového cukru
- kakao holadského typu na posypáni
Metličkou promíchej mascarpone, smetanu a vanilkový cukr do krému. Ozdob jím cupcaky a navrch posyp kakaem.