Dýňové müsli


Receptů z dýní je poslední dobou všude plno. Není se co divit, dýni koupíte na každém rohu. Proto jsem i já zakoupila dýni a pustila se do dýňového pyré.
Chtěla jsem trochu něco neobvyklého a tak vzniklo tohle müsli. Nemusíte se bát, dýně v něm moc cítit není. Za to krásně voní po koření a chuť doplňují ořechy a rozinky s brusinkami. I vzhledem evokuje podzim, protože má krásnou barvu po dýni s červeným sušeným ovocem. Není příliš sladké, jelikož tam je právě sušené ovoce, které ho ještě přisladí. Ovoce jsem přidala až asi v polovině pečení. Nemám ráda když je potom příliš vysušené.
Část ořechů můžete nahradit dýňovými semínky. Ta moje jsem příliš brzy zavřela do skleničky než stačila řádně oschnout a začala plesnivět. Proto jsem je musela bohužel vyhodit, jinak bych je použila.

Na 6 hrnků müsli budete potřebovat:
  • 3/4 hrnku dýňového pyré
  • 1 lžičku skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • špetku sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku třinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 hrnky ovesných vloček
  • 1/2 hrnku kousků mandlí
  • 1/4 hrnku lískových ořechů, nasekaných
  • 1/2 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů, nasekaných
  • 1/2 hrnku sušených brusinek
  • 1/2 hrnku rozinek
Troubu předehřejte na 175°C a plech vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse smíchejte pyré, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl. Přidejte cukr, med, extrakt a promíchejte. Vsypte vločky, mandle, ořechy a promíchejte směs pořádně, aby byla obalená ochuceným pyré. Rozprostřete na plech a pečte 30 minut.
Plech vytáhněte, přisypte brusinky a rozinky a zamíchejte. Vraťte zpět do trouby na 20 minut.
Nechte zcela vychladnout a skladujte v uzavíratelné nádobě. Podávejte s mlékem, jogurtem nebo jen tak.

Mangiare squisito...

9.10.13