Cheesecake galette s jablky


K podzimu podle mě prostě patří jablka a skořice. Chtěla jsem z nich upéct něco, co jsem ještě nezkoušela. Napadla mě tedy galette a pod jablka dát směs Philadelphie, cukru a žloutku, aby koláč byl vláčnější. Přesně takový byl a hlavně moc dobrý. Jen příště oloupu slupku z jablek.

Na těsto potřebujete:
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku studeného másla
  • 1/4 hrnku mléka
V míse promíchejte mouky, cukr a sůl. Přidejte máslo a promněte prsty až bude směs připomínat vlhký písek. Přilijte mléko a vypracujte těsto. Zabalte ho to potravinové folie a nechte v lednici alespoň 45 minut.

Na náplň potřebujete:
  • 1 balení Philadelphie
  • 2 lžíce cukru + 1/2 lžíce cukru, na posypání
  • 1 žloutek
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 lžičky skořice
Předehřejte troubu na 175°C a plech vyložte pečícím papírem.
Philadelphii smíchejte s dvěma lžícemi cukru, žloutkem a muškátovým oříškem.
Těsto vytáhněte z lednice, na pomoučeném válu ho vyválejte na sílu asi 5 mm a přesuňte na plech. Směs rozetřete na těsto a nechte asi 5 cm okraj volný. Navrch poskládejte plátky jablek a volné okraje těsta přeložte směrem dovnitř. Jablka posypejte skořicí a cukrem. Pečte 45 minut.
Nechte vychladnout a podávejte.

Mangiare squisito...

23.10.13