Salát s pečenou hruškou a sýrem s modrou plísní


Saláty mě stále baví svou jednoduchostí a možností obměn. Nejvíce jsem si oblíbila ty, které spojují sladkou chuť ovoce se slanou v podobě sušené šunky nebo sýra.
Tentokrát jsem se rozhodla udělat salát s pečenou hruškou, sýrem s modrou plísní a pekanovými ořechy. Sýr jsem použila dánský s modrou plísní Danablu neboli Danish Blue, který je vhodný právě do salátů a nebo jako dezertní sýr podávaný s ovocem.
Na složité zálivky si moc nepotrpím, takže většina salátů je pouze zakápnutá olivovým olejem, aby vynikla chuť použitých surovin.

Na 2 porce potřebujete:
  • 3/4 hlávky ledového salátu
  • 1 hrušku
  • 1 lžičku cukru
  • hrst pekanových ořechů
  • 40 g sýra s modrou plísní
  • olivový olej
Salát omyjte, nechte okapat a nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Rozdělte do dvou misek.
Hrušky omyjte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jádřinec. Nakrájejte na plátky. Rozehřejte pánev a rozložte na ni plátky hrušky. Přidejte asi lžíci vody a lžičku cukru. Nechte chvíli opékat, aby změkla.
Hrušku rozložte na salát a posypte kousky sýra a pekanovými ořechy. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Mangiare squisito...

15.8.13