Je lehčí, než předešlá se sušenkami Oreo. Při výrobě jsem použila mléko, trochu škrobu a žloutek. Zmrzlina je tak něco mezi vodovou a smetanovou. Opět jsem do ní vpašovala sušenky, protože mi ve zmrzlinách chutnají čím dál více. Zmrzlina je úžasná, ani sladká ani kyselá. Z obou chutí má to nejlepší.
Na necelý litr zmrzliny potřebujete:
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetku soli
- 2 1/2 hrnku polotučného mléka
- 1/2 hrnku smetany 12%
- 1 žloutek
- kůru z jedné limetky
- šťávu ze dvou limetek
- 1/2 hrnku rozsekaných máslových sušenek
V hrnci se silnějším dnem smíchejte cukr, škrob a sůl. Přilijte mléko a smetanu a za stálého míchání přiveďte téměř k varu. Směs by měla trochu zhoustnout. Sundejte hrnec z plotýnky.
V menší misce rozšlehejte žloutek a za stálého míchání k němu přidejte naběračku mléčné směsi. Promíchejte a směs z misky vraťte zpět do hrnce a opět míchejte. Směs přeceďte přes síto do misky. Nechte hodinu chladnout za občasného zamíchání.
Misku překryjte fólií a dejte do ledničky na 8 - 24 hodin vychladit.
Po vychlazení nalijte směs do zmrzlinovače a postupujte dle návodu od výrobce. Asi v polovině procesu přidejte do směsi šťávu a kůru z limetek a také kousky sušenek. Hotovou směs přendejte do uzavíratelné nádoby.
Dejte do mrazáku na pár hodin a nechte směs zmrznout. Před podáváním ji vytáhněte na 5 - 10 minut ven, aby zmrzlina povolila.
Mangiare squisito...