Doporučuji těsto rozmrazit přesně dle návodu na něm uvedeném. Během povolování ho nechte v původním obalu, aby nevyschlo. Zjistila jsem, že můj minulý boj byl zapříčiněn právě mou nedbalostí při dodržení času pro rozmrazení. Těsto potom bylo lepivé a velmi špatně se s ním manipulovalo, protože se trhalo. Tentokrát jsem poslechla návod a světe div se, šlo to úplně krásně.
Košíčky můžete upéct předem, stejně jako připravit krém a dezert kompletovat až následující den.
Na 16 košíčků potřebujete:
- 1 balení filo těsta (např. z M&S)
- kousek rozpuštěného másla
- 500 ml plnotučného mléka
- 5 žloutků
- 125 g krupicového cukru
- 45 g hladké mouky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- hrst malin
- hrst ostružin
Těsto, pokud je mražené, nechte ho rozmrazit podle návodu.
Předehřejte troubu na 190°C a připravte si formu na mufiny.
Těsto rozrolujte a vždy vytáhněte jeden plát na pracovní desku. Zbytek dejte stranou. Plát rozkrájejte na čtverce o velikosti cca 10 cm. V případě výše uvedeného těsta jsou 4x2 čtverce z jednoho plátu. Pomažte je rozpuštěným máslem a skládejte vždy po třech různě přes sebe. Vložte do formy na mufiny a vytvořte košíček. Až budete mít formu plnou, pečte v troubě cca 5-7 minut dozlatova. Upečené je vyndejte z formy a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Ve středním silnostěnném hrnci dejte vařit mléko. V misce prošlehejte metličkou žloutky, cukr, mouku a extrakt, až směs zřídne a zesvětlá. Část horkého mléka nalijte do žloutkové směsi a prošlehejte metličkou, aby se žloutky nesrazily. Přilijte zbytek mléka a opět prošlehejte. Směs vraťte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až směs zhoustne. Směs přelijte do misky a nechte vychladnout asi hodinu za občasného míchání.
Do každého košíčku dejte asi lžíci krému. Ozdobte malinami a ostružinami.
Mangiare squisito...