Roastbeef s křenovo-jablečným dipem


Můj muž se jen tak něčeho nezalekne a tak se pustil do roastbeefu. Byl úžasný a křenovo-jablečný dip k němu úžasně sedí. Údaje o délce pečení berte s rezervou, hodně záleží na velikosti masa. K ruce si určitě vezměte teploměr na měření teploty masa, abyste poznali, kdy je třeba už maso vytáhnout. S přípravou je třeba začít den dopředu. Maso se musí nechat v lednici naložené v oleji a pepři přes noc.

Pro 2-4 lidi potřebujete:
  • 850 g nízkého roštěnce
  • 1/2 hrnku oleje
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 vrchovatou lžíci strouhaného křenu
  • 2 lžíce jablkové omáčky (Apple Sauce z M&S), případně čerstvě nastrouhané jablko
  • 1 zakysanou smetanu
Maso očistěte od případných blan. Potřete olejem, okořeňte čerstvě mletým pepřem a nechte v lednici uležet do druhého dne.
Troubu předehřejte na 140 °C. Na plotýnce na prudkém ohni rozpalte pánev. Maso ještě jednou otočte v oleji a dejte zatáhnout na pánev. Pečte z každé strany asi 2 minuty. Přesuňte do zapékací misky, potřete hořčicí a posypte solí. Dejte do trouby na 30 minut. Teplotu masa kontrolujte pomocí teploměru, měla by ve středu být kolem 57°C pokud chcete středně propečené. Potom maso vytáhněte a zakryjte alobalem. Nechte asi 10-15 minut odpočinout.
Mezitím si připravte dip. Stačí smíchat křen, jablečnou omáčku a zakysanou smetanu. Dejte do lednice vychladit.
Krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte s dipem a lehkým salátem.

Mangiare squisito...

24.7.13