Přemýšlela jsem, co dát za recept na blog v den jeho narozenin. Je to asi ohrané, ale dort byl celkem jasná volba. Zvlášť, když dorty tu kromě cheesecake vůbec nemám. Nikdy jsem je nedělala a tak to byl dobrý důvod začít.
Jenže nastal zásadní problém. Jaký dort upéct? Vybrala jsem kombinaci pekanových ořechů a borůvek. Další otázkou byl krém. Máslové moc nemusím, navíc do nich přijde hrozně moc cukru (3-4 hrnky). Krém z krémového sýra je lepší, ale cukru je tam stejně dost (2 hrnky). Potom jsem našla krém z mascarpone, do kterého přijdou jen 3 lžíce vanilkového moučkového cukru. Ten to vyhrál na celé čáře. Část borůvek jsem rozmixovala a vmíchala do krému.
Dort je nižší, tudíž jsem ho nerozkrajovala a krém rozetřela jen navrch. Díky lehkému krému není dort příliš suchý a občasné kousnutí do borůvky nebo pekanového ořechu v korpusu nemá chybu.
Na korpus o průměru 26 cm potřebujete:
- 1 hrnek hladké mouky
- 3/4 hrnku celozrnné mouky
- 1 hrnek pokrájených pekanových ořechů
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky prášku na pečení
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku mléka, pokojové teploty
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla, pokojové teploty
- 3 vejce, pokojové teploty
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 175°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem.
Ve větší míse smíchejte mouky, ořechy, cukr, prášek na pečení a sůl. V menší misce prošlehejte mléko, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Tekutou směs nalijte do suché a promíchejte. Vylijte do dortové formy a povrch uhlaďte. Pečte asi 30 minut, dokud zapíchnuté párátko nevytáhnete suché. Nechte vychladnout.
Na krém potřebujete:
- 1 balení mascarpone (250 g)
- 1 1/2 smetany ke šlehání (300 g)
- 3 lžíce vanilkového moučkové cukru
- 65 g borůvek + 60 g borůvek na ozdobu
Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte. Borůvky rozmixujte zvlášť a potom je opatrně stěrkou vmíchejte do krému. Korpus potřete krémem a posypte zbytkem borůvek.
Mangiare squisito...