Dort s pekanovými ořechy a borůvkami aneb 1. narozeniny blogu


Dnes je to rok, co jsem začala psát tento blog. Mám pocit, že za tu dobu se toho mnoho změnilo. Naučila jsem se spoustu věcí, ale některé mi stále úplně nejdou, takže s učením není rozhodně konec. Psaní blogu a vaření/pečení mě stále hodně baví. Mám radost, když mi přátelé řeknou, že na můj blog koukají. Nicméně si mě poslední dobou nacházejí i lidé, které neznám a nejsou to kamarádi kamarádů. To mě těší o to víc, že můj blog oslovuje i lidi mimo mé okolí. Moc Vám všem děkuji, že mě čtete.
Přemýšlela jsem, co dát za recept na blog v den jeho narozenin. Je to asi ohrané, ale dort byl celkem jasná volba. Zvlášť, když dorty tu kromě cheesecake vůbec nemám. Nikdy jsem je nedělala a tak to byl dobrý důvod začít.
Jenže nastal zásadní problém. Jaký dort upéct? Vybrala jsem kombinaci pekanových ořechů a borůvek. Další otázkou byl krém. Máslové moc nemusím, navíc do nich přijde hrozně moc cukru (3-4 hrnky). Krém z krémového sýra je lepší, ale cukru je tam stejně dost (2 hrnky). Potom jsem našla krém z mascarpone, do kterého přijdou jen 3 lžíce vanilkového moučkového cukru. Ten to vyhrál na celé čáře. Část borůvek jsem rozmixovala a vmíchala do krému.
Dort je nižší, tudíž jsem ho nerozkrajovala a krém rozetřela jen navrch. Díky lehkému krému není dort příliš suchý a občasné kousnutí do borůvky nebo pekanového ořechu v korpusu nemá chybu.

Na korpus o průměru 26 cm potřebujete:
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1 hrnek pokrájených pekanových ořechů
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 hrnku mléka, pokojové teploty
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla, pokojové teploty
  • 3 vejce, pokojové teploty
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 175°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem.
Ve větší míse smíchejte mouky, ořechy, cukr, prášek na pečení a sůl. V menší misce prošlehejte mléko, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Tekutou směs nalijte do suché a promíchejte. Vylijte do dortové formy a povrch uhlaďte. Pečte asi 30 minut, dokud zapíchnuté párátko nevytáhnete suché. Nechte vychladnout.

Na krém potřebujete:
  • 1 balení mascarpone (250 g)
  • 1 1/2 smetany ke šlehání (300 g)
  • 3 lžíce vanilkového moučkové cukru
  • 65 g borůvek + 60 g borůvek na ozdobu
Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte. Borůvky rozmixujte zvlášť a potom je opatrně stěrkou vmíchejte do krému. Korpus potřete krémem a posypte zbytkem borůvek.

Mangiare squisito...

1.7.13