Inspirováno časopisem Apetit 04/13 a upraveno dle mého vkusu.
Pro 4 osoby potřebujete:
- 25 g másla
- 3 hrušky, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na větší kousky
- 300 g rebarbory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte hrušky, rebarboru, cukr, skořici a hřebíček. Zahřívejte na mírném ohni 10 minut. Směs přesuňte do zapékací misky a odložte.
Na drobenku potřebujete:
- 50 g opražených lískových oříšků
- 50 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
- 50 g celozrnné mouky
- 35 g ovesných vloček
- 3/4 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžičku mleté skořice
- 50 g třtinového cukru
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Všechny suroviny na drobenku rozmixujte do konzistence připomínající strouhanku. Pokud nemáte mixér, nastrouhejte/rozdrťte oříšky a směs zpracujte rukama. Drobenkou posypte hruskovorebarborovou směs a pečte 30 minut. Podávejte se zmrzlinou, šlehačkou nebo jen tak.
Mangiare squisito...