Skořicové rolky


Miluji skořici, to jste si asi všimli. Proto se také delší dobu odhodlávám k upečení skořicových rolek. S kynutým těstem nejsem úplně kamarád, ale nyní můžu říct, že to není nic těžkého. Pokud použijete sušené droždí, nemusíte dělat kvásek. Pouze smícháte věci na těsto a vypracujete ho. Jen je potřeba si vyšetřit více času, aby těsto vykynulo. Tohle těsto na rolky kyne celkem 3 hodiny. Rozhodně to ale stojí za tu námahu.
Původní plán byl vyfotit celou formu plnou rolek. Jediný problém byl v prázdné baterce ve foťáku a v ukrutné chuti na rolky, jejichž přípravou jsem strávila půlku odpoledne. Ty tři na fotce jsem ubránila vlastním tělem.

Na 14 rolek potřebujete:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíci sušeného droždí
  • 38 g hnědého cukru
  • 38 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 100 ml mléka
  • 68 g tmavě hnědého cukru
  • 3/4 lžíce skořice
  • 25 g změklého másla
Ve velké míse promíchejte mouku, cukr a droždí. Ve směsi udělejte důlek a nalijte do něj rozpuštěné máslo. Trochu promíchejte a přidejte vejce a mléko. Spojte v těsto, pokud bude potřeba, přidejte mouku. Těsto řádně propracujte. Asi 10 minut. Potom ho vraťte zpět do mísy a přikryjte ji potravinářskou fólií. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě a nebo v lednici přes noc. Smíchejte cukru a skořici na náplň. Po vykynutí těsto vyválejte na pomoučené ploše dotenka. Pomažte změklým máslem a posypte cukrem se skořicí. Těsto smotejte do válečku na těsno. Nakrájejte kolečka o tloušťce asi 2 cm. Hlubší formu na pečení (např. na dortovou) vyložte pečícím papírem a strany vymažte máslem. Rolky naskládejte do formy a nechte mezi nimi menší rozestupy. Opět přikryjte potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout. Předehřejte troubu na 190 °C. Vykynuté rolky pomažte rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 20 - 30 minut. Dokud nejsou zlaté. Vyjměte, nechte 10 minut vychladnout a podávejte se studeným mlékem. Pokud nechcete mít rolky slepené, dejte je na plech péct jednotlivě.

Mangiare squisito...

21.4.13