Počet porcí záleží, zda polévku budete podávat jako hlavní chod nebo jako součást více chodů. Recept je převzatý z velikonočního čísla časopisu Apetit a mírně upravený.
Na 2-4 porce potřebujete:
- 2 lžíce másla
- 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 400 g mraženého hrášku
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 lžíci bílého vinného octa
- 2-4 vejce
- 3 ředkvičky, omyté a nakrájené na plátky
Na másle v hrnci zpěňte jarní cibulku. Přidejte brambory a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte asi 15 minut, dokud brambory nebudou měkké. Přisypte hrášek a vařte dalších 15 minut. Polévku stáhněte z plotýnky a rozmixujte ponorným mixérém. Dochuťte solí, pepřem a oreganem a uchovávejte v teple.
V jiném hrnci přiveďte vodu téměř k varu. Neměla by moc bublat, protože jinak se Vám ztracené vejce nepovede a bubliny Vám ho roztrhají. Vodu osolte, přidejte pepř a ocet. Vajíčko si rozklepněte do hrníčku. Lžící udělejte ve vodě vír a vajíčko do něj opatrně pomalu nalijte. Vařte 3 až 4 minuty.
Polévku nalijte do misek nebo talířů, posypte ředkvičkami a do středu umístěte vejce, které nožem opatrně nařízněte. Vejce můžete ještě trochu posypat čerstvě mletým pepřem.
Mangiare squisito...