Na 4 menší pizzy potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- špetku soli
- 1/2 kostky droždí
- 1/4 l vlažné vody
- špetku krupicového cukru
- 2 lžíce extra panenského oleje
Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, vsypte cukr, přilijte trochu vlažné vody a nechte vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Pak přilijte olej, zbytek vody a zpracujte v pružné hladké těsto. Robot Vám práci usnadní, ale lze to udělat i v ruce. Těsto přesuňte do velké mísy, přikryjte potravinářskou fólií a dejte na 12 hodin kynout do lednice.
Po 12-ti hodinách těsto rozdělte na 4 části. Pokud Vám do přípravy pizzy něco vleze, zabalte každou část do zvláštního pytlíku. V lednici vydrží i 2-3 dny. Při okamžité spotřebě ho vyválejte na 2-3 mm silné pláty.
Těsto lze také zamrazit. Můžete ho vyválené naskládat na sebe a jednotlivé vrstvy oddělíte pečícím papírem, nebo je srolujete v pečícím papíru. V případě ruličky je potřeba před použitím těsto nechat trochu povolit v lednici, aby se snáze rozmotávalo. Když ho zamrazíte na plocho, jen ho obložíte, čím zrovna uznáte za vhodné a upečete.
Zamrazit samozřejmě můžete i obloženou pizzu. Zamrazená pizza/těsto se peče na 180-200 °C.
Pizzu jsem pekla jak z čerstvého těsta, tak z mraženého a v obojím případě je skvělá. Obložíte si ji tím, co máte zrovna doma. Méně je více a tak na obložení pizzy použijte nejvíce 4 ingredience, když nepočítám podklad.