Řízky v citrónové strouhance s parmazánem


Výborná variace na klasické řízky. Parmazán, citrónová kůra a piniové oříšky dodají strouhance zcela jinou chuť. Určitě stojí za vyzkoušení.
Na přípravu můžete použít kromě vepřového i kuřecí nebo telecí. Použila jsem libové vepřové maso na řízky, které jsem sehnala u řezníka. Plátky jsou poměrně velké, tak jsem je rozpůlila a každý zvlášť naklepala, takže mi vzniklo 6 řízků.

Pro 4-6 osob budete potřebovat:
  • 3 plátky vepřového libového masa na řízky
  • čerstvě mletá sůl a pepř
  • 1 usušený rohlík z předešlého dne, nastrouhaný
  • kůra z jednoho biocitronu (seženete např. v Bille)
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g piniových oříšků, rozdrcených
  • lžíci sušeného oregana
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce, prošlehaná
  • olivový olej na smažení
  • 6 skrojků citronu k podávání
Plátky masa rozpulte a naklepejte přes fólii. Osolte a opepřete z obou stran.
V misce smíchejte strouhanku, parmazán, kůru, oregano a piniové oříšky. Maso obalte z obou stran v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a řízky z obou stran osmažte dozlatova. Podávejte se skrojky citrónu a např. s bramborami nebo kaší.

Mangiare squisito...

22.3.13