Na přípravu můžete použít kromě vepřového i kuřecí nebo telecí. Použila jsem libové vepřové maso na řízky, které jsem sehnala u řezníka. Plátky jsou poměrně velké, tak jsem je rozpůlila a každý zvlášť naklepala, takže mi vzniklo 6 řízků.
Pro 4-6 osob budete potřebovat:
- 3 plátky vepřového libového masa na řízky
- čerstvě mletá sůl a pepř
- 1 usušený rohlík z předešlého dne, nastrouhaný
- kůra z jednoho biocitronu (seženete např. v Bille)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 g piniových oříšků, rozdrcených
- lžíci sušeného oregana
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 vejce, prošlehaná
- olivový olej na smažení
- 6 skrojků citronu k podávání
Plátky masa rozpulte a naklepejte přes fólii. Osolte a opepřete z obou stran.
V misce smíchejte strouhanku, parmazán, kůru, oregano a piniové oříšky. Maso obalte z obou stran v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a řízky z obou stran osmažte dozlatova. Podávejte se skrojky citrónu a např. s bramborami nebo kaší.
Mangiare squisito...