Na 4 porce potřebujete:
- 2 + 1 lžíce másla
- 1 cibuli, nakrájenou najemno
- 350 g pórku (bílá a světle zelená část), nakrájeného na kolečka
- 750 ml kuřecího vývaru
- 650 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 100 ml smetany 12%
- sůl a pepř
Ve větším hrnci dejte rozpustit 2 lžíce másla a nechte na něm změknout cibuli a bílou část pórku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vsypte brambory a vařte asi 15 minut, než budou měkké.
Zatím si můžete na pánvi rozpustit zbytek másla a lehce opéct světle zelenou část pórku. Je určena na ozdobení polévky.
Polévku nechte trochu vychladnout a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou směs. Okořeňte a zalijte smetanou. Podávejte s opečným pórkem.
(V případě studené varianty ji dejte vychladit po rozmixování a dochuťte až před podáváním.)
Mangiare squisito...