Polévka vichyssoise


Úžasná polévka, která svou konzistencí připomíná spíše řídkou bramborovou kaší. Vaří se z pórku, brambor, smetany a kuřecího vývaru. Obvykle se podává studená v horkých letních dnech, samozřejmě si ji ale můžete dopřát i teplou.

Na 4 porce potřebujete:
  • 2 + 1 lžíce másla
  • 1 cibuli, nakrájenou najemno
  • 350 g pórku (bílá a světle zelená část), nakrájeného na kolečka
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 650 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 100 ml smetany 12%
  • sůl a pepř
Ve větším hrnci dejte rozpustit 2 lžíce másla a nechte na něm změknout cibuli a bílou část pórku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vsypte brambory a vařte asi 15 minut, než budou měkké.
Zatím si můžete na pánvi rozpustit zbytek másla a lehce opéct světle zelenou část pórku. Je určena na ozdobení polévky.
Polévku nechte trochu vychladnout a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou směs. Okořeňte a zalijte smetanou. Podávejte s opečným pórkem.
(V případě studené varianty ji dejte vychladit po rozmixování a dochuťte až před podáváním.)

Mangiare squisito...

18.2.13