Citrónový koláč




Poslední dobou mě hodně baví kombinace citrusů a koření. Jako třeba v tomto receptu. Citrón a rozmarýn se krásně doplňuje. Také jsem poprvé vyzkoušela koláčový korpus z mandlové mouky. Je výborný, ale pokud nemáte rádi mandle, udělejte klasické křehké těsto. Chuť mandlí je opravdu výrazná.
Inspirováno receptem od Kitchenette.

Na 3 koláče o průměru 12 cm potřebujete:
  • 2 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 lžíci nasekaného rozmarýnu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 160°C a koláčové formy lehce potřete olejem.
Ve střední míse promíchejte mouku, sůl, sodu a rozmarýn. V menší misce smíchejte kokosový olej, javorový sirup a extrakt. Tekutou směs vmíchejte do suché. Těsto rozdělte do koláčových forem a rukama do nich těsto vmačkejte. Pečte 10 - 15 minut dozlatova. Po upečení je nechte mírně vychladnout. Během toho si připravte krém.

Na krém budete potřebovat:
  • 200 g cukru (použila jsem třtinový)
  • 2 lžice mouky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 350 ml vody
  • šťávu a kůru ze dvou citrónů
  • 25 g másla
  • 4 žloutky (pokojové teploty)
  • 4 bílky (pokojové teploty)
  • 6 lžic cukru
  • špetku soli
V hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, mouku, škrob, vodu, šťávu a kůru z citrónů. V menší misce prošlehejte žloutky. Až bude v hrnci směs horká a cukr rozpuštěný, přidejte máslo. Až se rozpustí, přidejte naběračku směsi ke žloutkům a metličkou promíchejte, aby se směs spojila. Potom ji nalijte do hrnce ke zbytku krému a vařte pár minut, až zhoustne. Rozdělte krém na upečené korpusy.

Vyšlehejte sníh z bílků a postupně zašlehejte cukr. Sníh naneste na koláč a dejte péct na 10 minut. Před podáváním nechte vychladnout.

14.2.13