Boloňská omáčka


Po delší době jsem se rozhodla uvařit boloňskou omáčku. Vždycky jsem ji dělala podle sebe a nacpala do ní to, co bylo doma zrovna po ruce. Tentokrát jsem se rozhodla ji udělat trochu blíže tomu, jak by měla vypadat. Samozřejmě jako spousta receptů se i boloňská omáčka vaří na různé způsoby. Proto ten můj berte jako jednu z variant.

Na 4 porce potřebujete:
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 lžíce másla 
  • 1 cibuli, nakrájená nadrobno 
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na menší kousky 
  • 1 větší mrkev, nastrouhanou na jemno 
  • 350 g mletého hovězího masa 
  • 200 ml suššího bílého vína (můžete použít i červené) 
  • 400 g konzervovaných rajčat (použila jsem rajčata ochucená oregánem) 
  • sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení 
  • 330 g těstovin 
  • strouhaný parmazán na posypání
Ve větším hrnci rozehřejte olej a máslo. Opékejte cibuli asi 2 minuty. Přidejte mrkev a celer a opékejte další 2 minuty. Přidejte mleté maso a promíchávejte, aby se opeklo ze všech stran. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přilijte rajčata, přiklopte pokličkou a nechte probublávat na mírném ohni asi hodinu. Občas zamíchejte. Když omáčka zhoustne, dochuťte ji solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami a strouhaným parmazánem.

Mangiare squisito...

26.2.13