Na jeden koláč o průměru 29 cm potřebujete:
- 160 g zkaramelizovaného slaného másla
- 250 g krystalového cukru
- 180 g mouky
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 250 ml mléka
- 1 větší jablko (oloupané, zabavené jádřince a nakrájené na slabší plátky)
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Nejdříve se pustíme do přípravy másla. Na středním ohni rozpusťte máslo a osolte ho. Občas zamíchejte a bedlivě sledujte až začne hnědnout a získá vůni karamelu a oříšků. Pánev sundejte z ohně a máslo přelijte do misky. Nechte trochu vychladnout. Dvěma lžícemi tohoto másla vymažte formu na koláč.
V míse smíchejte cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přilijte mléko a promíchejte. Nakonec přidejte zkaramelizované máslo a v těstě ho rozmíchejte metlou, ale ne robotem, pěkně ručně, abyste těsto nepřešlehali.
Nalijte do formy, poklaďte plátky jablek a dejte do trouby péct na 30 minut. Potom koláč vytáhněte a posypte ho směsí cukru a skořice. Vraťte zpět do trouby a dopékejte 10 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Mangiare squisito...