Jedním ze dvou druhů, které jsem si vyžádala jsou vanilkové rohlíčky. Řekla bych, že je to něco jako svíčková, každý má svůj recept, na který je zvyklý, a ten je samozřejmě ten nejlepší. Pokud někdo rohlíčky nedělá a letos se je rozhodl upéct, uvádím recept na rohlíčky, které jsou po upečení prakticky hned k jídlu. Není potřeba je nechávat změknout.
Na cca 5 plechů potřebujete:
- 240 g hladké mouky
- 160 g másla (použila jsem Heru)
- 50 g cukru
- 100 g mandlí nebo ořechů (použila jsem vlašské)
- 1 žloutek
- vanilkový cukr na obalení
V míse vypracujte ze surovin těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte chvíli odpočinout v ledničce. Pokud ho tam necháte několik hodin, nic se nestane, jen těsto bude trochu tužší a bude třeba ho promnout v ruce. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na části a vyválejte tenké tyčinky a zatočte z nich rohlíčky. Pečte to světle žluta. Vytáhněte z trouby a nechte chvilku zchladnout. Ještě teplé je obalujte ve vanilkovém cukru.
Vanilkový cukr si dělám domácí. Stačí k tomu moučkový cukr a prázdný vanilkový lusk. Do uzavíratelné nádoby nasypte část cukru, zapíchejte do něj lusk nakrájený asi na 3 cm kousky a zasypte zbytkem cukru. Jednou za čas otevřete a promíchejte lžící.
Mangiare squisito...