Scone, jak se původně těmto koláčkům říká, pochází ze Skotska a obvykle se pečou z ječmene, pšenice nebo ovesných vloček a kypřícího prášku, který pomáhá kvašení. Těsto se vykrajuje do různých tvarů, kolečka, čtverečky, případně se udělá kulatá placka a nakrájí se jako koláč, což je i tento případ.
Skořici miluji od dětství, kdy jsem mamce pomáhala při pečení mícháním cukru se skořicí v malé plastové misce. Proto uvádím další způsob jejího využití. Jablka v tomto receptu těsto krásně osladí a do těsta jako takového žádný cukr nepřijde. Pouze se jednotlivé kousky posypou cukrem a skořicí.
Recept je převzatý z blogu Pastry Affair, který jsem začala nedávno sledovat a vyhlédla si tam pár věcí, které rozhodně vyzkouším.
Na 8 kusů potřebujete:
- 2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- 1 a 1/2 lžičky skořice + další na posypání
- 1/4 hrnku cukru + další na posypání
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce prášku na pečení
- 1/2 lžičky soli
- 6 lžic másla (studeného na kostičky)
- 1 vejce
- 1/2 hrnku smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na velké pánvi na mírném ohni promíchejte jablka, cukr, skořici a opékejte 5-10 minut. Na jablkách by se měl vytvořit karamel. Často promíchávejte. Nechte zcela vychladnout.
Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečícím papírem.
V míse promíchejte mouku, sůl a prášek na pečení. Přidejte máslo a pomocí rukou vytvořte jakousi drobenku. Přimíchejte jablka, vejce, smetanu a vanilkový extrakt. Promíchejte. Těsto vyklopte na pomoučený vál a vypracujte těsto. Vytvořte z něj kulatou placku o tloušťce asi 2,5 cm. Rozkrájejte na 8 kousků jako dort.
Jednotlivé kousky přeneste na plech a posypte cukrem a skořicí. Pečte 20-25 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte třeba s mlékem.