Pokud si chcete dobu přípravy zkrátit, můžete si doma připravit těsto také třeba den předem a nechat ho v lednici.
Na jeden koláč ve formě velikosti 30 cm potřebujete:
- 280 g hladké mouky + na podsypání
- špetka soli
- 140 g másla, studeného nakrájeného na kostky
- 8 lžic studené vody
- 25 g másla
- 550 malých cibulek, nakrájených na tenká půlkolečka
- 3 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g čedaru, nastrouhaného nahrubo
- sůl a pepř
V míse smíchejte mouku se solí. Přidejte kousky másla rukama vytvořte takovou drobenku. Přidejte vodu a zadělejte těsto. Není dobré ho dlouho propracovávat. Jak se spojí, vytvořte z něj kouli a v potravinové fólii nechte v lednici 30 minut odpočinout.
Na pomoučené ploše vyválejte těsto na průměr o trochu větší než je forma. Na válečku přeneste do formy a přitiskněte k okrajům formy. Okraje těsta nechte trochu vyšší než je okraj formy, těsto se stejně pečením trochu smrskne. Dejte chladit na dalších 20 minut.
Troubu rozehřejte na 200 °C.
Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a pomalu na něm opékejte cibuli asi 30 minut za občasného míchání.
Dno těsta propíchejte vidličkou a zatižte pečícím papírem a fazolemi. Pečte 20 minut.Vyjměte upečené těsto z trouby, odstraňte pečící papír s fazolemi a ještě nechce 10 minut dopéct.
V míse prošlehejte vejce, smetanu, cibuli, polovinu sýra, přidejte sůl a pepř. Náplň naneste na těsto a posypte zbytkem sýra.
Pečte 25 minut. Koláč je upečený, když zapíchnutý nůž do středu vyjde čistý. Nechte ve formě trochu vychladnout a podávejte.
Mangiare squisito...