Cibulovo-sýrový koláč


Výborný koláč, který zabere trochu více času. Námaha se ale určitě vyplatí, protože koláč chutná naprosto úžasně. Pomalu pečená cibule ho jemně osladí.
Pokud si chcete dobu přípravy zkrátit, můžete si doma připravit těsto také třeba den předem a nechat ho v lednici.

Na jeden koláč ve formě velikosti 30 cm potřebujete:
  • 280 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 140 g másla, studeného nakrájeného na kostky
  • 8 lžic studené vody
  • 25 g másla
  • 550 malých cibulek, nakrájených na tenká půlkolečka
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čedaru, nastrouhaného nahrubo
  • sůl a pepř
V míse smíchejte mouku se solí. Přidejte kousky másla rukama vytvořte takovou drobenku. Přidejte vodu a zadělejte těsto. Není dobré ho dlouho propracovávat. Jak se spojí, vytvořte z něj kouli a v potravinové fólii nechte v lednici 30 minut odpočinout.
Na pomoučené ploše vyválejte těsto na průměr o trochu větší než je forma. Na válečku přeneste do formy a přitiskněte k okrajům formy. Okraje těsta nechte trochu vyšší než je okraj formy, těsto se stejně pečením trochu smrskne. Dejte chladit na dalších 20 minut.
Troubu rozehřejte na 200 °C.
Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a pomalu na něm opékejte cibuli asi 30 minut za občasného míchání.
Dno těsta propíchejte vidličkou a zatižte pečícím papírem a fazolemi. Pečte 20 minut.Vyjměte upečené těsto z trouby, odstraňte pečící papír s fazolemi a ještě nechce 10 minut dopéct.
V míse prošlehejte vejce, smetanu, cibuli, polovinu sýra, přidejte sůl a pepř. Náplň naneste na těsto a posypte zbytkem sýra.
Pečte 25 minut. Koláč je upečený, když zapíchnutý nůž do středu vyjde čistý. Nechte ve formě trochu vychladnout a podávejte.
Mangiare squisito...

23.11.12