Jablečný crumble


Crumble (čti krambl). Do nedávné doby jsem netušila, že takové slovo existuje a co to vlastně je. Jelikož je to hlavně velká dobrota, rozhodla jsem se ho přiblížit i Vám. Je to v podstatě jakékoli ovoce zapečené s drobenkou, která může být v různých obměnách, např. s ovesnými vločkami, čokoládou, oříšky.
Já si vybrala kombinaci jablek, skořice a vlašských ořechů. Je úžasně chutná, jednoduchá a k podzimu, který nám tento týden začal, se úžasně hodí. Většinu věcí na tento recept navíc má každý doma.

Pro 4 osoby potřebujete:
  • 3 jablka
  • 2 lžíce vody
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 hrnku vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3-4 lžíce másla
  • 1/4 hrnku cukru
Předehřejte troubu na 175 °C. Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Rozehřejte pánev, vsypte kousky jablek, přidejte vodu, skořici a ořechy. Opékejte 10 minut.
Mezitím připravte drobenku z mouky, másla a cukru s pomocí vidličky. Jablečnou směs rozdělte do 4 zapékacích misek a navrch nasypte drobenku.
Pečte v troubě 20 minut. Při pečení může šťáva probublat až ven. Doporučuji tedy zapékací misky podložit třeba plechem na pečení. Můžete servírovat teplé i studené, případně přidat navrch kopeček zmrzliny.





10.10.12