(Doporučuji pozorně hlídat maso během dušení, které trvá cca 2 hodiny, aby se Vám nepřipálilo jako mně. I tak ale bylo výborné.) Nyní již vím, že pokud potřebuji maso dusit delší dobu, je k tomu pro mě ideální trouba. Můj hrnec není příliš silný a tak se v něm věci při delším zahřívání občas připalují. Kdo s tím nemá problém, může dusit maso normálně na plotýnce. Po dvou hodinách dušení se maso téměř rozpadá a omáčka má úžasnou chuť hovězího masa a hub.
Na 4 porce potřebujete:
- 4 plátky hovězího masa (zadní nebo roštěnky) celkem asi 500 g
- sůl a pepř
- 15 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 500 ml hovězího vývaru
- 10 g sušených hub, namočených
- 70 ml smetany ke šlehání
Okraje plátků na pár místech nasekněte špičkou nože, aby se nekroutily, osolte, opepřete a poprašte moukou.
Předehřejte si troubu na 180°C. V hrnci rozpusťte půlku másla a zprudka maso opečte, dejte hrnec stranou. Na zbytku másla zpěňte cibulku a přidejte k masu. Maso zalijte vývarem tak, aby nebylo potopené. Přiklopte a duste asi 2 hodiny v troubě. V případě potřeby podlévejte zbylým vývarem.. 20 minut před koncem dušení přidejte houby.
Měkké maso přendejte do kastrůlku a přikryjte pokličkou. Do šťávy vmíchejte smetanu, 5 minut povařte a nalijte na maso. Podávejte např. s rýží. Pokud máte radši více omáčky, vlijte do šťávy před přidáním smetany zbytek vývaru.
Mangiare squisito...