Doporučuji použít kulatozrnou rýži určenou speciálně na krémové rizoto (např. arborio nebo carnaroli). Koupíte ji např. v Marks & Spencer.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 50 g sušených hub (20 minut předem namočených ve vroucí vodě)
- 1,3 l kuřecího vývaru
- 50 g másla
- 8 plátků anglické slaniny (nakrájených)
- 1 cibule (nakrájená najemno)
- 300 g rýže na rizoto
- 600 g krůtích prsou (nakrájených na nudličky)
- 50 g jemně strouhaného parmazánu
- 150 ml bílého vína
- 2 lžíce oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
V malé pánvi na oleji opečte osolené a opepřené krůtí maso a dejte stranou.
Namočené houby slijte a vodu přidejte do vývaru, mělo by ho být celkem asi 1,5 l.
Ve velké pánvi opečte na polovině másla cibuli, aby změkla. Nesmí ale zhnědnout, takže pozor na teplotu. Přidejte houby a slaninu a chvíli je opékejte, vmíchejte rýži a osmahněte. Přilijte víno a nechte úplně vyvařit. Zalijte naběračkou vroucího vývaru a míchejte, dokud se vývar do rýže nevsákne. Přidejte další naběračku a pokračujte takto dokud nebude rýže skoro uvařená. Nakonec přimíchejte krůtí maso a prohřejte ho s rizotem. Vmichejte parmazán a zbylé máslo, dochuťte solí a pepřem.
Můžete přidat i hrst petrželky.
Mangiare squisito...