Dýňová polévka se slaninou a parmazánem









Miláčku, 
vím jak máš rád krémové polévky. Díky tobě, jsem si je taky moc oblíbila. Jsou jednoduché, většinou rychlé a zasytí. Je ale pravda, ze množství pro čtyři zvládneme sníst ve dvou. :-) Před rokem jsem zkoušela svůj první recept z dýně. Byla to také polévka a oba víme, jak to popadlo. Za stálého míchání lijeme do záchoda. :-) Už tehdy jsem ale věděla, že se jen tak nevzdám a určitě se do ní ještě jednou pustím. Na chuť dýně nejsem moc zvyklá a to je asi to, co mi tam nejvíce vadilo, resp. absence dalších chutí. Chápu, že někomu to tak vyhovuje, ale mně moc ne. :-)
Rozhodla jsem se tedy do polévky přidat pórek, mrkev a česnek. Zelenina navíc ji rozhodně neuškodí. Smetana chuť trochu zjemní a na závěr přijde opečená slanina a strouhaný parmazán. Oboje je úžasné všude. :-) Teď když na to tak koukám, je to spíše zeleninová polévka než dýňová, ale i tak bude určitě úžasná.

Na 2 porce budeš potřebovat:
  • 2 lžíce másla
  • 1 pórek, světlou a světlezelenou část nakrájenou na kolečka
  • 1 mrkev, nastrouhanou
  • 2 stroužky česneku, nadrobno
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 2 hrnky dýňového pyré
  • sůl a pepř
  • 3/4 hrnku smetany 12%
  • opečené kousky slaniny
  • strouhaný parmazán 
Na másle v keramické pánvi opeč pórek, mrkev a česnek. Přisyp zázvor a ještě chvílí opékej. Vývar si připrav do hrnce, ve kterém budeš polévku vařit. Do vývaru přidej opečenou směs z pánve, dýňové pyré a přiveď k varu. Vař asi 5 minut.
Pomocí ručního mixéru rozmixuj polévku a hrnec vrať zpět na plotýnku. Zalij smetanou, promíchej a vař dalších 5 minut.
Dochuť solí a pepřem. Podávej se strouhaným parmazánem a kousky opečené slaniny.

12.9.12