Jedním z nich byl jiný měrný systém, jelikož slečna, která blog píše, je z Ameriky. Vše tam odměřují na hrnky a jak má člověk vědět, jak je takový jejich hrnek velký. Dále píše o tyčce másla, rozměr pečící formy je v divných jednotkách, stejně jako stupně nahřátí trouby. Vše jsem ale vypátrala a přeložila do srozumitelné podoby.
Posledním problémem byl jiný rozměr formy, ale i s tím jsem si poradila. Abych Vám ulehčila práci, předkládám Vám recept tak, abyste ho mohli vyzkoušet doma i Vy.
Na jeden koláč o průměru 29 cm potřebujete:
- 160 g másla
- 250 g krystalového cukru + 2 polévkové lžíce (na posypání během pečení)
- 180 g mouky
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 250 ml mléka
- 7 švestek rozpůlených bez pecek a rozkrájených na třetiny
Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Nejdříve se pustíme do přípravy másla. Na středním ohni rozpusťte máslo a osolte ho. Občas zamíchejte a bedlivě sledujte až začne hnědnout a získá vůni karamelu a oříšků. Pánev sundejte z ohně a máslo přelijte do misky. Nechte trochu vychladnout. Dvěma lžícemi tohoto másla vymažte formu na koláč.
V míse smíchejte cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přilijte mléko a promíchejte. Nakonec přidejte zkaramelizované máslo a v těstě ho rozmíchejte metlou, ale ne robotem, pěkně ručně, abyste těsto nepřešlehali.
Nalijte do formy, poklaďte švestkami a dejte do trouby péct na 35 minut. Potom koláč vytáhněte a posypte ho dvěma polévkovými lžícemi cukru. Vraťte zpět do trouby a dopékejte 10 - 15 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Dle receptu je koláč nejlepší ohřátý s vanilkovou zmrzlinou. Mohu Vás ubezpečit, že je báječný i bez ní. Do zkaramelizovaného slaného másla jsem se naprosto zamilovala. V těstě je naprosto úžasné a co provede s okrajem koláče se nedá ani popsat. Kupodivu slaná chuť zmizí a v chuti koláče se neprojeví.