Karamelové blondies


Zřejmě každý zná brownies, úžasný čokoládový moučník. Světlou variantou brownies jsou blondies, do kterých přijde bílá čokoláda. Moučník je to výborný, jen dost sladký a na toto období poměrně hutný. Spíše si ho dokážu představit v méně horkém počasí. To jsem ale zjistila až po upečení.
V receptu byla uvedena forma na pečení o velikosti 20 x 20 cm. Já použila velikost 18 x 26 cm a i tak byla forma malá a moučník poměrně vysoký (jak vidíte na fotografii) , takže klidně můžete použít ještě větší.

Na 1 plech potřebujete:
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 g másla + máslo na vymazání
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g karamelového salka + 2 lžíce na potření
  • 2 vejce
  • 2 banány nakrájené na kolečka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte formu na pečení a vyložte ji pečícím papírem. Nad vodní lázní rozehřejte cukr, máslo, bílou čokoládu a karamelové salko. Umíchejte do hladké hmoty. Nechte trochu zchladnout. Vmíchejte vajíčka a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přidejte banán. Těsto vlijte do formy a pokapejte salkem. Pečte dokud nevytáhnete špejli čistou. V mém případě to trvalo 60 minut. Nechte vychladnout a podávejte jen tak a nebo s hustým jogurtem řeckého typu, případně s kysanou smetanou.

Mangiare squisito...

28.8.12