Před samotnou výrobou cheesecake, byste se měli rozhodnout, jak ho budete péct. Jsou tři možnosti:
- normálně v troubě - Hrozí popraskání a vysušení náplně.
- ve vodní lázni - Obalíte spodní část dortové formy alobalem a v troubě ji umístíte na plech s vodou. Může dojít k rozmočení v případně špatného utěsnění alobalu.
- v páře - Plech s vodou umístíte pod mřížku, na které je položena dortová forma. Tento způsob jsem použila já.
Suroviny jsou dostupné pro každého, protože jsou ke koupení v normálním obchodě. V receptu uvádím příklad, kde jsem je koupila já.
Jednou ze surovin v receptu je vanilkový extrakt. Jsou to naložené vanilkové lusky ve vodce. Můžete ho koupit hotový v Marks&Spencer na cca 140,- Kč, případně dle receptu doma vyrobit. Lusky musí být naložené alespoň jeden měsíc před prvním použitím.
Na 1 Cheesecake potřebujete:
- 1 balení čokoládových sušenek Disko případně 2 balení sušenek Oreo (160g)
- 70g změklého másla na menší kostičky
- 500g Ricotty (lze ji koupit v Albertu)
- 250g Philadephie bez příchutí (také Albert)
- 2 lžíce hladké mouky
- 180g cukru krupice
- 3-4 vejce (já dala raději ty 4)
- 2 lžičky vanilkového extraktu (Marks&Spencer)
- jahody
Vezměte si velkou mísu, aby se Vám náplň dobře míchala. Na pořadí přidávaných ingrediencí přiliš nezáleží. Já začala nejprve promícháním sýrů, potom jsem přidala sypké ingredience a nakonec vejce a extrakt. Náplň nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozprostřete. Asi 3x bouchněte dnem formy o stůl, abyste dostali pryč vzduchové bubliny.
Vlože do trouby vyhřáté stále na 180 stupňů a pečte výše vybraným způsobem 15 - 20 minut. Po této době stáhněte na 120 stupňů a pečte další hodinu. Zkontrolujte upečení. Okraje musí být pevné a střed by se měl trochu klepat. Pokud se to klepe celé, přidejte dalších 15 - 30 minut (mně stačilo 20).
Po vytáhnutí z trouby začíná zkouška Vaší vůle. Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a potom ho dejte chladit do ledničky minimálně na 8 hodin, nejlépe však přes noc. Sama jsem se přesvědčila, že počkat si se vyplatí, korpus je potom krásně vláčný a náplň ztuhlá akorát.
Dobrou chuť!